Home Zdravlje Ekstrakt kurkume može pojačati dotok krvi u mozak

Ekstrakt kurkume može pojačati dotok krvi u mozak

5623
0

Ekstrakt kurkume, dobiven iz biljke kurkume, poznat je po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Nedavno istraživanje pokazuje da ekstrakt kurkume može pojačati dotok krvi u mozak, što bi moglo imati pozitivne učinke na kognitivne funkcije i smanjenje rizika od određenih bolesti mozga.

Kurkumin, glavna aktivna tvar u ekstraktu kurkume, ima sposobnost da poveća produkciju tvari koja se zove eNOS (endothelium-derived nitric oxide synthase), što dovodi do povećanja proizvodnje NO (dušikovog oksida). NO ima važnu ulogu u regulaciji dotoka krvi u tijelu, uključujući i u mozak.

Istraživanja su pokazala da je ekstrakt kurkume bio učinkovit u smanjenju rizika od bolesti mozga poput Alzheimerove bolesti i demencije. Također je pokazano da je ekstrakt kurkume imao pozitivan učinak na poboljšanje kognitivnih funkcija kod osoba s Alzheimerovom bolešću.

Međutim, treba napraviti više istraživanja kako bi se bolje razumjelo mogući utjecaj ekstrakta kurkume na dotok krvi u mozak i na kognitivne funkcije. Također, treba uzeti u obzir da se ekstrakt kurkume obično miješa s drugim tvarima u proizvodima poput kapsula ili prašaka, što može utjecati na njegove učinke.

Ukupno, dok postoje dokazi da ekstrakt kurkume može pojačati dotok krvi u mozak i imati pozitivne učinke na kognitivne funkcije, treba napraviti više istraživanja kako bi se bolje razumjeli njegovi učinci.

Izvor: zabavasabalkana.com

Previous articleMože li kreatin poboljšati kognitivnu funkciju
Next articleJasniji i oštriji pogled na svijet u svega nekoliko koraka