Home Zdravlje Hit proizvod za detoksikaciju i bolje cjelokupno zdravlje organizma, kurkuma kao začinsko...

Hit proizvod za detoksikaciju i bolje cjelokupno zdravlje organizma, kurkuma kao začinsko bilje

5542
0

Detoksikacija tijela je postupak koji se koristi za uklanjanje štetnih tvari iz organizma i poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Postoji mnogo različitih načina detoksikacije, od pijenja čaja za detoksikaciju do uzimanja suplemenata i izvođenja posebnih dijeta. Međutim, jedan proizvod koji se često preporučuje za detoksikaciju i poboljšanje zdravlja organizma je ekstrakt kurkume.

Kurkuma je začinsko bilje koje se koristi u mnogim azijskim jelima. Ona sadrži ljekoviti sastojak kurkumin, koji ima mnoge zdravstvene beneficije. Studije su pokazale da kurkumin ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju rizika od različitih bolesti, uključujući i rak i Alzheimerovu bolest. Kurkumin također može pomoći u detoksikaciji organizma, jer pomaže u uklanjanju štetnih tvari iz tijela.

Ekstrakt kurkume dostupan je u obliku kapsula ili praha i može se kupiti u ljekarnama ili online. Preporučuje se uzimanje ekstrakta kurkume u dozama od oko 500 do 1.000 mg dnevno. Međutim, treba biti oprezan pri uzimanju bilo kakvih suplemenata, pa se preporučuje da se prvo posavjetujete sa svojim liječnikom ili nutricionistom prije nego što počnete uzimati bilo kakve dodatke.

Iako je ekstrakt kurkume jedan od najčešće preporučivanih proizvoda za detoksikaciju i poboljšanje zdravlja organizma, treba imati na umu da se detoksikacija ne treba shvaćati kao jedinstveno rješenje za sve zdravstvene probleme. Zdrav način života, uključujući redovito vježbanje, uravnoteženu prehranu i dovoljno sna, također su važni za održavanje dobrog zdravlja i detoksikaciju organizma.

Kurkuma kao lijek

Kurkuma daje hrani poseban okus, a zaslužna je i za posebnu žutu boju začina curryja, senfa i drugih namirnica. Kurkuma kao lijek se može koristiti u obliku suplemenata, točnije kapsula, a može se koristi kao začin ili piti u čaju. Djeluje na niz stanja i bolesti, kao što su: reumatoidni artritis, konjuktivitis, rak kože, vodene kozice, urinarne infekcije, visoki kolesterol te ubrzava zarastanje rana.

Pokazalo se kako kurkuma djeluje i na bol. Smanjuje simptome PMS-a te ublažava menstrualne grčeve, a pomaže i kod glavobolje, kod probavnih problema i bolova u području abdomena. Također, ima i antibakterijsko i protuupalno djelovanje te je dobar antioksidans.

Ipak, kurkuma sadrži samo tri posto kurkumina i zato je za najbolji učinak kurkume potrebno uzimati suplemente.

Dakle, kurkuma je dobra za:

  • ublažavanje bolova
  • ublažavanje depresije
  • zdravlje srca
  • urinarne infekcije
  • artritis
  • razne upale
  • zarastanje rana

Koje su nuspojave kurkume?

Kurkuma odlično djeluje na organizam kada se uzima i u manjim količinama.

Važno je uzimati je dulji vremenski period te obratiti pažnju pojavljuju li se nuspojave kao što su mučnina, vrtoglavica ili proljev.

Ne preporuča se korištenje kurkume u većim količinama za vrijeme trudnoće i dojenja.

Jednako tako, kurkuma usporava zgrušavanje krvi pa se ne smije koristiti kod uzimanja lijekova koji obavljaju istu funkciju jer se može povećati opasnost od modrica ili krvarenja.

Koji su nedostaci kurkume?

Kurkuma ima mnoge prednosti, ali ima i nedostatke. Glavni problem je taj što mnogi znanstvenici i liječnici osporavaju blagodati ove biljke jer one nisu dovoljno istražene i potkrijepljene dokazima. Iako su provedena istraživanja, ona su ili provedena samo na životinjama ili je ispitana skupina vrlo mala pa se rezultati ne mogu uzeti s potpunom sigurnošću.

Kurkuma kao lijek ima brojne blagodati za organizam. Od protuupalnih svojstva do sprječavanja raznih bolesti te tretiranja simptoma raznih stanja. Svoje djelovanje može zahvaliti glavnom sastojku, kurkuminu. Ipak, ne postoji dovoljno provedenih istraživanja koja dokazuju sve prednosti ove biljke.

Previous articleJeste li spremni za detoksifikaciju lica
Next articleAnti-age proizvodi uz koje će vam koža blistati bez obzira na godine