Home Zdravlje Jasniji i oštriji pogled na svijet u svega nekoliko koraka

Jasniji i oštriji pogled na svijet u svega nekoliko koraka

5519
0

Prvo, važno je da se fokusirate na činjenice i da izbjegavate zaključivanje na temelju pretpostavki ili predrasuda.

Drugo, potrebno je da budete otvoreni za različita mišljenja i da budete spremni da ih razmatrate i ispitate.

Treće, važno je da budete sposobni da razlikujete izvore informacija koji su pouzdani od onih koji nisu.

Četvrto, potrebno je da budete sposobni da razvijete kritičko razmišljanje i da budete sposobni da analizirate i procijenite informacije koje dobijete.

Peto, važno je da se trudite da budete objektivni i da izbjegavate da budete emotivno vezani za određena mišljenja ili stavove.

Šesto, potrebno je da budete sposobni da se distancirate od svojih vlastitih interesa i da budete spremni da razmotrite stvari iz različitih perspektiva.

Sedmo, važno je da budete sposobni da se informišete i da se stalno usavršavate, jer svijet se stalno mijenja i potrebno je da budete spremni da pratite te promjene.

Ukratko, da bi ste imali jasniji i oštriji pogled na svijet, potrebno je da budete otvoreni, da budete sposobni da razlikujete pouzdane izvore informacija, da razvijete kritičko razmišljanje, da budete objektivni, da budete sposobni da se distancirate od svojih vlastitih interesa i da se stalno informišete i usavršavate.

Jeste li znali i da je oko najbrži mišić u našem tijelu, ali i da se vrlo brzo oporavlja nakon ozlijede? To su samo neke od fascinantnih činjenica o očima – osjetilu bez kojeg ne bi postojalo 80 posto naših sjećanja, a koje nam govore koliko je to osjetilo važno. No vrlo često ga uzimamo zdravo za gotovo, odnosno, ni ne razmišljamo o tome da bismo se trebali brinuti o očima sve dok se ne krenu događati neki problemi ili poteškoće s vidom.

Onako kako redovito brinemo o zubima, njegujemo kožu ili pak odlazimo na redovite sistematske preglede, trebali bismo brinuti i o očima. Čak i ako vam se čini da je sve u redu s vašim vidom, jedan pregled godišnje koji će to potvrditi, ili pak opovrgnuti, i više je nego poželjan.

Prema podacima istraživanja u Velikoj Britaniji čak polovica gubitaka vida se može prevenirati redovitim pregledima i brigom o očima. No za razliku od primjerice zuba koji nas krene boljeti kad s njim nešto nije u redu, kod očiju je nešto teže primijetiti probleme jer čak i kad se krenu događati promjene na lošije, vrlo brzo se priviknemo na to. A kako ljudsko tijelo stari, tako je neminovno da stare i naša osjetila, a to sa sobom nosi posljedice. Jedna od najčešćih posljedica starenja oka je pojava sive očne mrene ili katarakta, odnosno zamućenje očne leće zbog čega se smanjuje oštrina vida. Osim staračke koja je najčešća, mrena može biti prirođena (javlja se kod djece uglavnom kao posljedica virusne infekcije majke tijekom trudnoće), komplicirana (javlja se kao posljedica neke bolesti) te traumatska (javlja se kao posljedica traume).

Očna mrena se uglavnom javlja nakon 50-e godine života, ali se i kod mlađih ljudi može javiti uslijed pojave nekih bolesti (najčešće dijabetes) ili nakon ozlijede oka. Treba svakako naglasiti da pojavu mrene nije moguće spriječiti jednako kao što se ona sama od sebe ne može povući. Češće su joj sklone žene, kao i pušači te osobe koje imaju problema s prekomjernom težinom, a prepoznajemo je po simptomima poput: zamagljenog vida, neraspoznavanja boja, lošeg vida noću, pojavi aureole i halo efekta oko izvora svjetlosti, čestim promjene dioptrije…

Izvor: https://www.zabavasabalkana.com/

Previous articleEkstrakt kurkume može pojačati dotok krvi u mozak
Next articleEkstrakt crnog češnjaka može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti