Home Zdravlje Može li kreatin poboljšati kognitivnu funkciju

Može li kreatin poboljšati kognitivnu funkciju

5532
0

Kreatin je često poznat po svojim sposobnostima da poveća snagu i izdržljivost u fizičkim aktivnostima, ali postoji i zanimanje za njegov utjecaj na kognitivne funkcije.

Kreatin je tvar koja se prirodno nalazi u tijelu, a također se može uzimati kao dodatak prehrani. On se koristi u sintezi ATP-a, glavnog izvora energije u stanicama tijela. Neki istraživači su pokazali da su dodaci kreatina povezani s povećanjem snage i izdržljivosti u nekim fizičkim aktivnostima, poput bodybuildingu i vježbanja snage.

Istraživanja o utjecaju kreatina na kognitivne funkcije su dala različite rezultate. Neki istraživači su pronašli da uzimanje kreatina može dovesti do povećanja brzine obrade informacija i poboljšanja pamćenja, dok druga istraživanja nisu pokazala takve pozitivne učinke.

Jedno od istraživanja je pokazalo da su osobe koje su uzimale kreatin imale bolje rezultate na testovima pamćenja i rješavanja problema u odnosu na one koje nisu uzimale kreatin. Međutim, drugo istraživanje nije pokazalo takve pozitivne učinke.

Istraživanja su također pokazala da uzimanje kreatina može dovesti do povećanja mišićne mase i snage, što može imati pozitivan utjecaj na kognitivne funkcije jer tijelo s većom mišićnom masom ima više sposobnosti da proizvodi ATP, što je potrebno za mnoge kognitivne procese.

Ukupno, dok su neka istraživanja pokazala pozitivan utjecaj kreatina na kognitivne funkcije, druga istraživanja nisu pokazala takve učinke. Stoga, treba napraviti više istraživanja kako bi se bolje razumjelo mogući utjecaj kreatina na kognitivne funkcije.

Izvor: zabavasabalkana.com

Previous articleAnti-age proizvodi uz koje će vam koža blistati bez obzira na godine
Next articleEkstrakt kurkume može pojačati dotok krvi u mozak