Home Zdravlje Prikaz bolesnice s migrenskom glavoboljom, bolovi u dijelovima glave

Prikaz bolesnice s migrenskom glavoboljom, bolovi u dijelovima glave

5393
0

Migrenska glavobolja je često rekurentna bolest koja se karakterizira intenzivnom, pulsirajućom glavoboljom koja se javlja jednom ili više puta mjesečno. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali mogu uključivati ​​mučninu, povraćanje, osjetljivost na svjetlost i zvuk, te gubitak apetita. Migrenska glavobolja može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Bolesnici s migrenskom glavoboljom mogu osjećati bol u jednom dijelu glave, uključujući čelo, krajnje lice, čeljust ili vrat. Bol može biti toliko intenzivna da bolesnik ne može normalno funkcionirati ili se baviti svakodnevnim aktivnostima.

Postoji nekoliko faktora koji mogu uzrokovati migrenske glavobolje, uključujući hormonalne promjene, stres, vremenske promjene, promjene ritma spavanja, unos određenih hranjivih tvari i određeni lijekovi.

Liječenje migrenske glavobolje uključuje ublažavanje simptoma i sprečavanje ponavljajućih se epizoda. To se može postići kombinacijom lijekova, promjenom prehrane i stila života, te korištenjem alternativnih terapija poput masaže i akupunkture.

Ukoliko se bolesnik s migrenskom glavoboljom žali na intenzivnu glavobolju koja traje više od tri dana, ili ako se glavobolja ponavlja više od tri puta mjesečno, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Liječnik će obaviti pregled i propisati odgovarajuće liječenje kako bi se ublažili simptomi i spriječile ponavljajuće se epizode.

Migrena nije samo bol

Migrena se definira kao napadaj jednostrane, pulsirajuće glavobolje, umjerenog do jakog intenziteta trajanja od 4 do 72 sata, praćena mučninom i/ili osjetljivošću na svjetlo i zvuk. Pulsirajuća glavobolja se javlja u 60% slučajeva na jednoj strani glave te u 40% obostrano. Glavna značajka migrene jest pogoršanje boli uobičajenom fizičkom aktivnošću (poput hodanja ili penjanja uz stepenice). Prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti postoje dvije osnovne vrste migrene: migrena bez aure te migrena s aurom kod koje je glavobolja praćena ili udružena s prolaznim, žarišnim neurološkim poremećajem. Migrena pogađa svaku sedmu osobu u svijetu.

Prepoznajte čimbenike rizika, tj. ‘okidače’ za napadaj migrene:

 • spavanje – nedostatak ili previše sna, promjena rutine spavanja
 • dehidracija – nedovoljan unos ili pretjerani gubitak tekućine
 • jaki podražaji – dugotrajna izloženost (svjetlo, zvuk, jaki mirisi kao što su parfemi, boje, petrol)
 • pušenje
 • kofein – promjene u unosu poput naglog prekida uzimanja, pretjerano uzimanje kofeina (više od tri do četiri šalice kave na dan)
 • stres – učestali okidač napadaja migrene (uključen u 80 % napadaja)
 • promjene životnih navika i rutine – gladovanje, propušteni obrok (osobito doručak i/ili ručak), dugotrajna putovanja
 • određena vrsta hrane i pića – alkohol (npr. crveno vino)
 • poremećaji raspoloženja – depresija i tjeskoba
 • menstrualni ciklus – hormonalne promjene mogu biti provocirajući čimbenici za migrenu
 • tjelesna aktivnost – nedostatak tjelesne aktivnosti ili pretjerana tjelesna aktivnost
 • trauma glave i vrata 
 • okolišni faktori – promjene vremenskih uvjeta (promjene tlaka zraka), jako svjetlo, sunčeva svjetlost, buka

Ako imate sklonost glavoboljama, preskačete obroke, stalno ste pod stresom ili loše spavate, sve to može pogoršati stanje. Jedan od načina sprječavanja migrene je i stavljanje naglaska na vođenje dnevnika glavobolje, u kojem će pacijent zabilježiti i identificirati svoje osobne rizike koji mogu potaknuti napadaj migrene. Osoba koja pati od migrene ima narušen obiteljski i društveni život te je u stalnom strahu i neizvjesnosti od sljedećeg napada. Zdrav način života (ograničavanje stresa, pravilna prehrana, dovoljno sna), izrazito je važan za izbjegavanje uobičajenih okidača i mogućnost smanjenja broja napadaja migrene.

Migrena je vrsta glavobolje koja čini ogromno opterećenje bolešću u razvijenom svijetu, a okidači koji mogu izazvati migrenski napadaj individualni su za svakog pojedinog pacijenta. Shodno tome je izrazito važna edukacija građana o migreni, prevencija, dijagnostika, liječenje i u konačnici poboljšanje kvalitete života. Pravodobna identifikacija okidača omogućuje provođenje mjera uspješnog izbjegavanja i promjenu čimbenika rizika kada god je to moguće.

Izvor: https://www.zabavasabalkana.com/

Previous articlePoželjne i nepoželjne interakcije antipsihotika
Next articleVoćna dijeta je moćna dijeta