Home Zdravlje Savjeti Antidepresivi u trudnoći i dojenju, majke obratite paznju

Antidepresivi u trudnoći i dojenju, majke obratite paznju

5292
0

Antidepresivi su lijekovi koji se koriste za liječenje depresije, anksioznosti i drugih poremećaja raspoloženja. U trudnoći i dojenju, korištenje antidepresiva može biti komplicirano, budući da mnoge od tih lijekova mogu prodrijeti u majčino mlijeko ili preći u fetusa kroz posteljicu. Zbog toga je važno da se svaka odluka o uzimanju antidepresiva u ovom razdoblju temelji na pažljivoj procjeni rizika i koristi za majku i nerođeno dijete.

Postoje različiti tipovi antidepresiva, a neke od njih su manje sigurne za upotrebu u trudnoći i dojenju nego druge. Najčešće korišteni antidepresivi su inhibitori ponovnog pohrane serotonina (SSRI) i triciklički antidepresivi (TCA). SSRI-ji se smatraju manje rizičnim za upotrebu u trudnoći, iako neki od njih mogu izazvati blagu toksičnost fetusa u nekim slučajevima. TCAs se smatraju više rizičnim za upotrebu u trudnoći, jer mogu uzrokovati ozbiljne poremećaje fetalnog razvoja.

Ako je potrebno uzimati antidepresive tijekom trudnoće, liječnik će obično preporučiti najsigurniji mogući lijek u najmanjoj mogućoj dozi. U nekim slučajevima, liječenje depresije tijekom trudnoće može se obaviti i bez lijekova, primjerice putem psihološkog liječenja ili drugih intervencija.

Kod dojenja, treba izbjegavati upotrebu antidepresiva ukoliko je to moguće, osim ako liječnik ne preporuči drugačije. Ako je potrebno uzimati antidepresive tijekom dojenja, liječnik će obično preporučiti lijek koji se manje apsorbira u mlijeko i ima manje rizika za dijete.

Zašto čitati upute?

Potrebno je dobro pročitati upute uz lijek kako bi se spriječili neželjeni utjecaji i interakcije s drugim lijekovima, prirodnim preparatima ili hranom i kako bi se spriječile ili na vrijeme prepoznale nuspojave lijeka koje mogu imati štetne posljedice.

U slobodnoj prodaji je i velika količina lijekova koji se prodaju bez recepta. Iako za takve lijekove nije potreban liječnički recept, bilo bi poželjno da se i za njihovu upotrebu konzultirate s liječnikom. Isto tako, potrebno je dobro pročitati upute uz lijek kako bi se spriječili neželjeni utjecaji i interakcije s drugim lijekovima, prirodnim preparatima ili hranom i kako bi se spriječile ili na vrijeme prepoznale nuspojave lijeka koje mogu imati štetne posljedice. Lijek kupljen u ljekarni sastoji se od više kemijskih supstanci. Glavna je aktivna tvar, koja lijeku daje željeno svojstvo i djelovanje. Uz nju, tu je i cijeli niz pomoćnih tvari koje lijeku daju oblik, boju, okus. Na tržištu postoji više proizvoda za iste bolesti i simptome. Ipak različiti lijekovi, iako im je aktivna tvar ista, ne moraju nužno biti u potpunosti isti jer se razlikuju u pomoćnim supstancama. I te pomoćne supstance mogu dovesti do alergijskih reakcija ili nuspojava pa zato nije uvijek nevažno koji lijek od dva ponuđena uzmete.

Izvor: https://www.zabavasabalkana.com/

Previous articleNa što obratiti pažnju nakon češće upotrebe glukokortikoida, hormonski disbalans
Next articleKada se anksioznost i depresija javljaju zajedno, pazite na ove stvari