Home Zdravlje Savjeti Idealna tjelesna masa, glavni pokazatelji vaseg zdravlja

Idealna tjelesna masa, glavni pokazatelji vaseg zdravlja

5598
0

Idealna tjelesna masa je količina tjelesne mase koja je optimalna za zdravlje i dobrobit pojedinca. To može biti različito za svaku osobu, ovisno o njihovom spolu, visini, dobi, kosturnoj građi i drugim čimbenicima. Međutim, postoje određeni općeniti preporučeni okviri za idealnu tjelesnu masu koji se mogu koristiti kao pokazatelj zdravog raspona mase.

Jedan od najčešće korištenih pokazatelja je Body Mass Index (BMI), koji se računa kao odnos između težine i visine osobe. Prema BMI, osobe s indeksom tjelesne mase od 18,5 do 24,9 se smatraju u idealnom rasponu mase. Međutim, treba imati na umu da BMI ne uzima u obzir sastav tjelesne mase i ne razlikuje između masnoće i mišića, što znači da osoba s visokim mišićnom masom možda ima visoki BMI, iako je zapravo zdrava.

Drugi pokazatelj koji se može koristiti je omjer struka-bokovi, koji pokazuje raspodjelu masnoće u tijelu. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, zdrav omjer struka-bokovi za žene je manji od 80 cm, a za muškarce manji od 94 cm.

Ipak, treba imati na umu da je idealna tjelesna masa zapravo ona masa koja odgovara individualnim potrebama i ciljevima pojedinca. Na primjer, neke osobe mogu imati nižu tjelesnu masu zbog genetike ili fizioloških razloga i to može biti zdravo za njih. S druge strane, neke osobe mogu imati višu tjelesnu masu zbog mišićne mase i to također može biti zdravo za njih. Stoga je važno da se pojedinci posavjetuju s liječnikom ili nutricionistom kako bi utvrdili svoju idealnu tjelesnu masu i načine za održavanje zdrave mase.

Indeks tjelesne mase

Prilikom računanja idealne težine, ono što se dodatno računa je i indeks tjelesne mase (BMI). Taj podatak pokazuje je li pojedinac unutar zdravog raspona kilograma, ili treba smanjiti ili povećati tjelesnu težinu kako bi održao zdravlje i smanjio rizike za razvoj navedenih bolesti.

BMI se računa prema jednostavnoj formuli: težina u kilogramima se podijeli s visinom u metrima na kvadrat:

BMI = težina (kg) / visina2 (m2)

BMI je jedan od podataka kojima se liječnici i nutricionisti vode prilikom, procjene rizika za razvoj kroničnih bolesti.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, ovo su kategorije prema BMI; za muškarce i žene, starije od 18 godina:

KategorijaBMI – kg / m2
Ozbiljna mršavost< 16
Umjerena mršavost16 – 17
Blaga mršavost17 – 18,5
Normalna tjelesna težina18,5 – 25
Prekomjerna tjelesna težina25 – 30
Pretilost, razred I30 -35
Pretilost, razred II35 – 40
Pretilost, razred III> 40

Dakle, za postizanje idealne težine, odnosno one koja će biti čuvar vašeg zdravlja i braniti vas od razvoja kroničnih i drugih bolesti, potrebno je steći životne navike koje će vam pomoći u postizanju ili održavanju težine, ali i dobrog općeg stanja organizma.

Prema preporukama znanstvenika s Američkog instituta za zdravlje, BMI se treba koristiti u kombinaciji s drugim osobnim podacima, poput tjelesne aktivnosti, porijekla, spola, rizika od nasljednih bolesti, konzumacije alkohola i duhana i niza drugih karakteristika kako bi se odredila idealna tjelesna težina.

No, znanstvenici s navedenog instituta su kreirali smjernice prema nizu studija provedenih nad osobama različitog BMI a s ciljem postizanja ili održavanja idealne težine koja će, posljedično, imati najbolje učinke na zdravlje.

Obujam struka

Također, jedan od pokazatelja pretilosti jesti i obujam struka, kojeg mnogi ističu važnijim pokazateljem rizika za razvoj bolesti od samog BMI-ja. Rezultate pogledajte u donjoj tablici:

 Povećan zdravstveni rizikZnačajan zdravstveni rizik
Muškarci> 94cm> 102 cm
Žene> 80 cm> 88 cm

Naime, postojanje abdominalne masnoće izravno je povezana s rizikom za nastanak bolesti. Naime, masna tkiva proizvode hormone i pro-upalne kemikalije koje utječu na metabolizam.

Izvor: www.zabavasabalkana.com

Previous articleHrana ima ogroman utjecaj na izgled i zdravlje ljudi, pogledajte top hranu za bolji izgled
Next articleKako smanjiti strije i spriječiti njihov nastanak, vaznosti promjene koze.