Home Zdravlje Savjeti Izbjegnite ovu grešku ako želite imati sjajnu kožu

Izbjegnite ovu grešku ako želite imati sjajnu kožu

6889
0

Ako želite imati sjajnu kožu, jedna od najvažnijih stvari koje trebate učiniti je izbjeći grešku koju mnogi ljudi čine sa svojom kožom. Ta greška je neredovno čišćenje kože.

Redovno čišćenje kože je važno za njeno zdravlje i ljepotu. To pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, šminke i ostalih nečistoća koje se mogu nakupiti na površini kože. Ako se ova nečistoća ne ukloni, može doći do začepljenja pora, što može dovesti do nastanka akni i drugih problema sa kožom.

Redovito čišćenje kože također pomaže u održavanju pH ravnoteže kože, što je važno za zdravu i sjajnu kožu. Korištenje neodgovarajućih proizvoda za čišćenje ili čišćenje kože previše često može dovesti do isušivanja kože i narušavanja pH ravnoteže.

Preporučljivo je da kožu čistite dva puta dnevno, jednom ujutro i jednom navečer, pomoću blagog proizvoda za čišćenje koji je prilagođen vašem tipu kože. Također je važno da nakon čišćenja kožu navodite tonikom i hidratizirate je kremom ili serumom za lice.

Ukratko, redovito čišćenje kože je jedan od ključnih koraka u održavanju zdrave i sjajne kože. Izbjegavanje ove greške pomoći će vam da imate lijepu i zdravu kožu.

Koža se stalno mijenja

Hladno vrijeme sa sobom donosi i neka nova pravila njege kože, no bitno je napomenuti kako uz vrlo malo truda, vaš najveći organ može biti besprijekoran. S niskim temperaturama pokrivamo svaki komadić tijela, pa tako ponekad zaboravljamo na njegu i uljepšavanje kože. Ništa nije izgubljeno – prihvatite se posla i uživajte u lijepoj koži!

Ne treba posebno naglašavati da se tijekom ljeta koža izlaže brojnim vanjskim faktorima koji je na prvi pogled čine ljepšom, jer svi izgledamo bolje kada smo odmoreni i preplanuli. No istovremeno se događaju procesi kao sto su oštećenje DNA, aktivacija pigmenta, uništavanje lipidnog zaštitnog sloja, isušivanje i brojni mikroprocesi koji na naplatu dolaze tijekom zime. Nije rijetko, da bas nakon ljeta koža vapi za regeneracijom, uklanjanjem hiperpigmentacija, vraćanjem vlažnosti i hranjenjem. Sve se dodatno pogoršava zimi, izlaganjem pretjerano zagrijanim prostorima ili vrućim kupkama, hladnom zraku i vjetru vani. Iz ovoga možemo zaključiti da nikada nije dobro. Ne mora biti tako, ako se ispravno njegujemo u različitim vremenskim uvjetima.

Ovlaživači zraka u prostoru, pravilna njega, ali i adekvatna prehrana mogu i te kako pomoći tijekom zimskih mjeseci, u sezoni centralnog grijanja, znatno se smanjuje postotak vlage u zraku (ispod 10 posto) što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku. Stoga se preporučuje ovlažiti zrak u prostorijama u kojim boravimo primjenom ovlaživača zraka ili postavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora

Regeneracija

Regenerativni postupci su nužni tijekom zime kako bi se postigla ponovno ravnoteža, a usporili svi procesi koji su posljedica kako vanjskih tako i unutrašnjih faktora. Ponekad je dovoljno samo promijeniti dnevnu rutinu njegovanja kože.

Nježni preparati

Prije svega zaboravite jake čistače, ali s njima treba biti oprezan i tijekom ljeta. Savjetujem nježne micelarne otopine uz povremene mehaničke pilinge kako bi se uklonile mrtve stanice i vratio sjaj. Kemijski pilinzi su također rezervirani za hladne mjesece, a one blaže i kozmetičke možete raditi i sami, ali oprezno i ne vise 1-2 puta tjedno. Kod većih oštečenja, kontrolirana kemijska eksfolijacija se provodi u dermatološkim ordinacijama sa naravno jačim kiselinama.

Serumi i eliksiri 

Uvijek naglašavam, u svakodnevnu njegu uvrstite serume i eliksire koji imaju znacajno koncentriranije aktivne supstancije sa većom moci apsorpcije, a pogotovo nakon nekog eksfolijacojskog postupka. Serumi sa koncentriranom hijaluronskom kiselinom, retinolom i antioksidansima bi trebali biti dio svakodnevne njege. Vit C i hijaluronska kiselina ujutro, a retinol navečer. Nije nužno da se sve komponente koriste u isto vrijeme, jer treba osluškivati svoju kožu i dati joj upravo ono što joj je najpotrebnije.

Hijaluronska kiselina će omogućiti rehidraciju, antioksidansi je zaštititi i omogućiti bolju obranu, a retinol je regenerirati. Ova zlatna trojka je prema mišljenju brojnih dermatologa neizostavni dio dnevne rutine, pogotovo u zimskim mjesecima.

Danas su popularni i skinboosteri. Osim sto postoje u obliku seruma i mogu se koristiti u svakodnevnoj njezi, svim svojim pacijentima savjetujem barem tri puta godišnje aplikaciju umrežene hijaluronske kiseline, koja prvenstveno ima ulogu u zaštiti i dubokoj hidrataciji kože, a pri tome ne daje nikakav volumen. Bez konkurencije, radi se o jednom od najomiljenijih postupaka u dermatoloskim ordinacijama, a za zdravu i sjajnu kozu bez znakova oštećenja.

Suplementi

Napominjem da je važno kroz cijelu godinu uzimati i suplemente, jer je nemoguće samo isključivo hranom unijeti u organizam dovoljnu količinu svega što nam je potrebno i za zdravu kožu, ali i zdravlje općenito. Nužna je dovoljna količina proteina, amino kiselina, masnih kiselina, vitamina A, B, C, E, selena…kako bi uspostavili dobru ravnotežu.

Posebna njega kože oko očiju 

Područje oko očiju je osjetljivije i zahtijeva posebnu njegu, pogotovo kada smo izloženi hladnoći i vjetru. Česte su iritacije, crvenilo, alergije, a uz vjetar i hladnoću se reaktibilnost pojačava i s godinama nastaju i bore koje iz mimičkih prerastaju u statičke. Možda će preparati koji koristite za lice biti agresivni za ovu delikatnu zonu pa se savjetuje posebna njega za periokularnu regijju. Statičke bore predstavljaju na neki način ožiljno tkivo i teško je u poodmakloj fazi bilo što učiniti osim botulinum toksina i filera, stoga pravovremena prevencija ima ključnu ulogu.

Izvor: https://www.zabavasabalkana.com/

Previous articleProizvodi koji će spasiti i najumorniju kožu
Next articleJeste li spremni za detoksifikaciju lica