Home Zdravlje Savjeti Kako smanjiti strije i spriječiti njihov nastanak, vaznosti promjene koze.

Kako smanjiti strije i spriječiti njihov nastanak, vaznosti promjene koze.

5346
0

Strije su vrsta promjena na koži koje nastaju kada se koža rasteže brže nego što se njena vezivna tkiva mogu prilagoditi. One se najčešće pojavljuju na trbuhu, dojkama, bokovima i ramenima, a mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Strije se obično pojavljuju kod ljudi koji brzo mijenjaju tjelesnu težinu, kao što je to slučaj kod trudnica i sportaša, ali se mogu pojaviti i kod osoba s prekomjernom masnoćom koja brzo gubi kilograme.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili ili spriječili nastanak strija:

Konzumirajte dovoljno proteina i vitamina C: Ovi nutrijenti su važni za održavanje zdravih vezivnih tkiva.

Pijte dovoljno vode: Dehidracija može dovesti do oštećenja kože, pa je važno da pijete dovoljno vode kako biste održali zdravu kožu.

Nanosite kreme i ulja za tijelo: Proizvodi koji sadrže kolagen i elastin mogu pomoći u održavanju elastičnosti kože i spriječiti nastanak strija.

Koristite piling za tijelo: Redovito piling tijela pomaže u uklanjanju mrtve kože i potiče proizvodnju novih stanica kože.

Budite oprezni s brzim mijenjanjem tjelesne težine: Ako se brzo mijenja vaša tjelesna težina, to može dovesti do nastanka strija. Stoga, ako želite smršaviti ili se hraniti, učinite to postepeno i s oprezom.

Iako strije ne mogu potpuno nestati, postoje načini da ih smanjite i spriječite njihov nastanak. Redovitim odabirom zdravih navika i proizvoda za njegu kože, možete održati zdravu i elastičnu kožu i spriječiti nastanak strija.

Gdje i kada se strije pojavljuju

Strije nastaju na mjestima najviše izloženim rastezanju kože: na ramenima, nadlakticama, grudima, trbuhu, bokovima, bedrima i stražnjici. U početku su crvenkasto-ljubičaste linije širine nekoliko milimetara, različite dužine paralelno raspoređene. Tijekom vremena postaju žućkasto-ljubičaste, a na kraju bjelkaste.

Veličina i širina znatno variraju, pa mogu biti široke nekoliko centimetara, a duge do 20 centimetara. Većinom su u razini kože, no mogu biti i ispod razine.

Tijekom puberteta obično se javljaju na nadlakticama, donjem dijelu leđa i iznad koljena. Kod djevojčica se pojavljuju na dojkama. U trudnoći se najčešće javljaju na trbuhu, bedrima i dojkama.

Sklonije su im trudnice svijetle osjetljive kože koje tijekom trudnoće naglo povećaju tjelesnu težinu, koje su prije trudnoće imale višak kilograma i slabo vezivno tkivo. Kod naglog povećanja tjelesne težine javljaju se na trbuhu, natkoljenicama i pazusima.

Strije se mogu pojaviti i nakon nekih infekcijskih bolesti kao što su tifus, paratifus, gripa, tuberkuloza i pleuritis.

S obzirom na to da je uklanjanje strija dugotrajno i skupo te da se ne mogu u potpunosti ukloniti, vrlo je važno spriječiti ili ublažiti njihovo nastajanje.

Kako spriječiti ili ublažiti razvoj strija?

  • Pripazite da ne dođe do naglog povećanja tjelesne težine i mišićne mase.
  • Što češće na kritična mjesta nanosite kreme ili ulja protiv strija. Ovi preparati hidratiziraju, regeneriraju i održavaju elastičnost kože. Obično sadrže maslinovo, bademovo, ricinusovo, kokosovo i ružino ulje, biljne ekstrakte, vitamine, elastin, kolagen, pantenol, hijaluronsku kiselinu. Ove preparate treba barem dva puta dnevno nanositi kružnim pokretima na ugrožena područja kože. Kreme na bazi vitamina A vrlo su učinkovite, ali se za vrijeme trudnoće i dojenja ne smiju koristiti jer mogu oštetiti fetus
  • Vrlo je važna pravilna prehrana bogata vitaminima A, C, E i proteinima te unošenje dvije litre vode dnevno.
  • Tuširajte se hladnom vodom.
  • Budite tjelesno aktivni.
  • Nosite grudnjake koji sprječavaju oštećenje vezivnog tkiva kože i spuštanje grudi.

Metode uklanjanja strija

Da bi se postigli bolji rezultati preporučuje se kombinacija više raznih tretmana. Najčešće se koriste laseri, radiovalovi, kemijski pilinzi, mezoterapija, dermaroleri, PRP.

Najbolji rezultat postiže se frakcijskim laserima. Postoje ablativni i ne ablativni frakcijski laseri ovisno o djelovanju na površinu kože.

Kod ne ablativnih lasera površina kože ostaje ne oštećena. Kod ablativnih frakcijskih lasera (Erbium Yag i C02) koji imaju uz toplinski i mehanički učinak, nastaju oštećenja na površini kože.

Laseri izazivaju sitna oštećenja vezivnog tkiva nakon čega se stvara novi kolagen. On popravlja nastala oštećenja, a konačni rezultat je nova glađa i napetija koža. Oporavak je kratak jer između mikroskopskih oštećenja kože ostaju i dijelovi zdrave, neoštećene kože, što pomaže brzoj regeneraciji.

Na tretiranom mjestu koža je crvena tijekom tri do pet dana. Rezultat je vidljiv već nakon 10 dana. Poboljšava se svakim danom, a konačni rezultat se vidi nakon šest mjeseci. Broj tretmana ovisi o stanju kože, obično jedan do tri. Konačni rezultati su pliće, uže i manje strije.

Izvor: https://www.zabavasabalkana.com/

Previous articleIdealna tjelesna masa, glavni pokazatelji vaseg zdravlja
Next articleKomponente integriranog zbrinjavanja bolesnika, važnosti i ključne komponente