Home Zdravlje Savjeti Na što obratiti pažnju nakon češće upotrebe glukokortikoida, hormonski disbalans

Na što obratiti pažnju nakon češće upotrebe glukokortikoida, hormonski disbalans

5358
0

Glukokortikoidi su vrsta hormona koje proizvodi nadbubrežna žlijezda i koje se često koriste u liječenju upala, alergija i autoimunih bolesti. Međutim, češća upotreba glukokortikoida može dovesti do nuspojava, stoga je važno pratiti svoje zdravlje i obratiti pažnju na sljedeće stvari nakon češće upotrebe ovih lijekova:

Povećanje težine: Glukokortikoidi mogu dovesti do povećanja težine, posebno ako se uzimaju dugo vremena. Budite svjesni svog unosa hrane i vježbajte redovito kako biste spriječili povećanje težine.

Hipertenzija: Glukokortikoidi također mogu povećati krvni tlak, stoga je važno redovito mjeriti tlak i pratiti ga kod liječnika.

Slabost koštane mase: Češća upotreba glukokortikoida može dovesti do gubitka koštane mase, što može povećati rizik od fraktura. Budite svjesni ovog rizika i razgovarajte sa svojim liječnikom o načinima sprječavanja gubitka koštane mase.

Mentalno zdravlje: Glukokortikoidi također mogu utjecati na vaše mentalno zdravlje, uključujući razinu stresa i anksioznosti. Ako se osjećate depresivno ili imate poremećaje raspoloženja, obratite se svom liječniku za savjet.

Imunosupresivno djelovanje: Glukokortikoidi smanjuju sposobnost tijela da se brani od infekcija, stoga je važno izbjegavati kontakt s bolesnim osobama i redovito pratiti svoje zdravlje.

Ukratko, nakon češće upotrebe glukokortikoida, važno je pratiti svoje zdravlje i obratiti pažnju na promjene u težini, krvnom tlaku, koštanoj masi i mentalnom zdravlju, kao i na rizik od infekcija.

Izvor: https://www.zabavasabalkana.com/

Previous articleKomponente integriranog zbrinjavanja bolesnika, važnosti i ključne komponente
Next articleAntidepresivi u trudnoći i dojenju, majke obratite paznju