Home Zdravlje Savjeti Razmislite dva puta da li cete rezati kožicu pored noktiju

Razmislite dva puta da li cete rezati kožicu pored noktiju

5934
0

Evo zašto biste trebale dvaput razmisliti prije rezanja kožice. Nokti su dio tijela koji često zanemarujemo, ali oni imaju važnu ulogu u našem zdravlju. Rezanje kožice oko noktiju može izgledati kao nešto beznačajno, ali postoje razlozi zašto biste trebale dvaput razmisliti prije nego što to učinite.

Prvi razlog je da kožica oko noktiju štiti kraj nokta od infekcija. Ako režete kožicu previše kratko, to može dovesti do infekcije koja se može proširiti na nokat i okolno tkivo. To može biti posebno opasno ako imate ozljedu ili bolest koja oslabljuje vaš imunološki sustav.

Drugi razlog je da rezanje kožice oko noktiju može dovesti do njihovog lomljenja ili odvajanja od kože. Ako režete kožicu previše blizu nokta, to može dovesti do oštećenja nokta i čak i do njegovog potpunog odvajanja od kože. To može biti bolno i teško se liječi, pa je važno da budete oprezne prilikom rezanja kožice.

Treći razlog je da rezanje kožice oko noktiju može dovesti do rasta krivih noktiju. Ako redovito režete kožicu previše kratko, to može dovesti do promjena u rastu noktiju i njihovog rasta u pogrešnom smjeru. To može dovesti do neestetskih i bolovitih noktiju koji su teško održavati.

Kutikula je sloj bistre kože koji se nalazi duž donjeg ruba prsta ili nožnog prsta. Ovo je područje poznato kao nokatni krevet. Funkcija kutikule (kožice oko noktiju) je zaštita noktiju od bakterija kada izraste iz korijena nokta.Područje oko kutikule je osjetljivo, pa je stoga važno paziti na cijelo područje nokta i održavati ga čistim kako bi nokti ostali zdravi.

Ulja za kutikule rade dobar posao u održavanju zdravlja noktiju, i zato kada ih birate neka budu na bazi: bazi shea maslaca, jojobe, heljde, avokada, kokosa, pšeničnih klica, badema, masline, marelice, koja sadrže vitamine A, E, kolagen, aminokiseline, kao i fitosterole.

Ulja su od pomoći i osobama sklonim da grizu nokte, pravo ulje za kutikule može brzo izliječiti vašu kožu, pa čak i pomoći vam da zauvijek prekinete tu lošu naviku.

TREBA LI REZATI KUTIKULE?

Mayo Clinic i Američka akademija dermatologije (AAD) savjetuju da kutikule ne treba rezati, niti kod kuće niti u salonima za nokte, jer upravo one štite nokte i kožu koja ih okružuje od infekcije. Nakon rezanja kutikule, bakterije i mikrobi lakše prodiru u njih i tako dovode do infekcije.

Međutim, uprkos smjernicama ozbiljnih zdravstvenih institucija, većina salona za nokte nastavlja rezati kutikule, uz obrazloženje kako im pomaže poliranju.

Zato, drugi put, umjesto rezanja, u salonu tražite da vam samo vrate kutikule i obrube labavu kožu i maramice. Ali, ukoliko ih ipak želite odrezati, jako je važno da ih prvo omekšate,a to ćete najbolje postići ako natopite nokte u toploj vodi. Zatim nanesite sredstvo za uklanjanje kutikule. Ako su vam kutikule suhe, nanesite i hidratantnu kremu.

Pomoću pribora za kutikule pažljivo gurnite natrag kutikulu duž nokta. Odrežite višak kože, ali nikad ne odrežite cijelu kutikulu.

Izvor: https://www.zabavasabalkana.com/

Previous articlePostoji šansa da cijeli život imate kovrčavu kosu, a da toga niste ni svjesne
Next articleMirisna ulja za ljeto od kojih se nećemo odvajati