Home Zdravlje Štetnost pasivnog pušenja

Štetnost pasivnog pušenja

294
0

Pasivno pušenje je izloženost dimu duhana ili drugih kemikalija koje se koriste u duhanu koje se šire u zraku i koje se udisaju od strane ljudi koji nisu pušači. Pasivno pušenje može biti štetno za zdravlje, posebno za djecu, trudnice i osobe s oslabljenim imunitetom.

Istraživanja su pokazala da pasivno pušenje može povećati rizik od različitih vrsta bolesti, uključujući i rak. Pasivno pušenje se povezuje s povećanim rizikom od raka pluća, raka grkljana, raka jednjaka i raka usta, kao i drugih vrsta raka. Pasivno pušenje također može povećati rizik od srčanih bolesti, poput infarkta miokarda i moždanog udara.

Pasivno pušenje također može povećati rizik od različitih respiratornih bolesti, poput astme, kroničnog bronhitisa i povišenog rizika od infekcija dišnih puteva. Djeca koja žive u okruženju u kojem se puši imaju veći rizik od respiratornih bolesti, kao i od problema sa srcem i razvojem pluća. Trudnice koje su izložene pasivnom pušenju također imaju veći rizik od trudničkih komplikacija, kao što su preuranjeni porod i niža težina novorođenčeta.

Pasivno pušenje također može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da osobe koje su izložene pasivnom pušenju imaju veći rizik od depresije i anksioznosti.

Ukoliko želite zaštititi sebe i svoju obitelj od štetnosti pasivnog pušenja, važno je da se izbjegava boravak u prostorijama u kojima se puši ili da se u takvim prostorijama provedu mjere zaštite, poput upotrebe filtera za dim. Ako ste pušač, važno je da razmislite o prekidu pušenja kako biste smanjili rizik od bolesti i drugih negativnih posljedica pušenja za sebe i svoju obitelj.

Next articleNajbolje vježbe za starije osobe