Home Zdravlje Sve što trebate znati o ekcemu na licu: njega kože protiv ranica...

Sve što trebate znati o ekcemu na licu: njega kože protiv ranica i svrbeža

5411
0

Ekcem je upalna kožna bolest koja se karakterizira crvenilom, svrbežom i ljuštenjem kože. Može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali često se pojavljuje na licu, osobito na obrazima, nosu i vratu. Postoje različiti tipovi ekcema, od kojih je najčešći atopijski ekcem, koji se obično pojavljuje u djetinjstvu.

Liječenje ekcema na licu uključuje njegu kože kako bi se smanjila upala i svrbež. To uključuje:

Koristite blage deterdžente za pranje lica i kupanje.

Koristite hranjive kreme i maske za lice koje sadrže prirodne sastojke poput aloe vere, koji pomažu u hidrataciji i liječenju kože.

Pazite da ne pregrijavate kožu i izbjegavajte izlaganje suncu.

Koristite meke ručnike i pamučne tkanine za brisanje lica, kako ne bi iritirali kožu.

Ograničite upotrebu šminke i ostale kože iritirajuće proizvode.

Ako imate težak slučaj ekcema, možda će vam biti potrebna medicinska njega, uključujući lijekove poput kortikosteroida i antihistaminika.

Ukoliko se pojave ranice na koži, važno je da ih ne trljate ili ogrebate, jer to može dovesti do infekcije. Umjesto toga, njegovajte ih blagim proizvodima za njegu kože i pokrijte ih sterilnim zavojem ili ljepljivom trakom kako biste ih zaštitili od dodatne iritacije.

Ukupno, važno je da se pridržavate blage njege kože i da se posavjetujete sa svojim liječnikom ako imate težak slučaj ekcema ili ako se ne možete riješiti simptoma. Pravovremenom i odgovarajućom njegom, ekcem na licu se može liječiti i spriječiti povratak.

Izvor: zabavasabalkana.com

Previous articleCimet i med za mršavljenje
Next articleNekoliko trikova za sprječavanje pucanja kose